Bettskena snarkskena Stockholm

Hur är det med sömnen? Vaknar du utvilad, eller med huvudvärk och ömma käkar? Har det varit stressigt på jobbet på sistone, och käkarna har börjat göra ont och kännas stela? Det kan bero på tandgnissling eller tandpressning som kan lindras med en bett-/snarkskena. En sådan skena kan kombineras med ett program med avslappningsövningar för käkmuskulaturen, som även kan vara effektiva på egen hand.

Tandgnissling och bettskena

Tandgnissling sker oftast under natten medan du sover, och orsakas av att man gnider underkäkens och överkäkens tänder mot varandra. Detta i sin tur skapar slitningar på tänderna som gör att de nöts ner eller får vassa eller taggiga kanter. Tandpressning i sin tur sker oftast medan du är vaken och då pressar tänderna hårt mot varandra.

En tandläkare kan oftast se detta och kan då rekommendera eventuellt en bettskena, som är en gjuten skena i plast. Denna hjälper till att minska belastningen på käkens muskler och lindra smärtan. Själva gnisslandet kanske inte försvinner, men ger avlastning för käkleder och tuggmuskulatur samt skydd av tänder så de inte skadas ännu mer.

Apnéskena eller snarkskena

Om det snarare är någon annan i hushållet som inte får sömn pga. snarkningar, så finns det även något som heter snarkskena eller apnéskena. Denna hjälper att vidga andningsvägarna och hindrar tungan från att falla bakåt, vilket alltså lindrar snarkandet.

Kontakta oss om du vill veta mer om bett-/snarkskena, så berättar vi gärna mer.

I behov av tandvård?