Tandlossning/parodontit
Tandlossning, även kallad parodontit, är en bakteriesjukdom som inte kan behandlas med antibiotika. Tandlossning börjar med att bakterier samlas vid kanten av tandköttet och orsakar en inflammation. Väntar man för länge med att behandla denna bildas en ficka mellan tanden och tandköttet, och då går det inte att borsta bort bakterierna själv. Sjukdomsförloppet är oftast långsamt och kan avhjälpas eller undvikas helt genom god munhygien och regelbundna besök till din tandhygienist. Bland våra medarbetare finns Fredrik Wernsten som är specialist inom parodontit och andra tandlossningssjukdomar.
Behandling
Vid långt gången tandlossning måste man besöka sin tandhygienist eller tandläkare regelbundet för att avlägsna bakterierna. Tandhygienisten eller tandläkaren använder då ett speciellt instrument för att komma åt bakterierna. Vid en lyckad behandling försvinner inflammationen och de fördjupade tandköttsfickorna läker. I vissa fall kan det behövas en operation för att bli av med problemet. Ibland kan en tand behöva avlägsnas helt. Men i de flesta fall går tandlossning att förebygga eller stoppa genom att bibehålla god munhygien samt genom regelbundna besök hos tandläkaren.
Tidiga tecken
Ett tidigt tecken kan vara att det blöder lite när man borstar tänderna. Man kanske även känner att tanden sitter löst. Skulle du misstänka att du börjar få tandlossning bör du höra av dig till oss, så bokar vi tid för en undersökning.
Varför vänta? Ring oss för att boka en undersökning redan idag!